I made this widget at MyFlashFetish.com.

Friday, September 23, 2011

Isu - Wedding.



Grr...!! tak semua orang bersedia menghadapi hari muka. Malangnya, aku salah seorang yang terlibat dengan kenyataan tu.. huhuhu..!


Sejak kebelakangan ni aku rasa aku terlalu 'tercicir' berbanding kawan-kawan yang lain. Tahap pemikiran kawan-kawan sekelas aku nampaknya lebih keterdewasaan 4 -5 tahun kedepan berbanding aku. Nak tau kenapa..??


Bayangkan, setiap kali kuliah dalam kelas.. dalam sibuk-sibuk kami semua melengkapkan kertas seminar, sibuk melengkapkan kertas tesis.. ramai yang bercakap pasal perkahwinan. Sekali, dua kali, tiga kali dengar - menarik, kali keempat, kelima, keenam, ketujuh, kelapan dengar - rimas pun ada jugak. kelima puluh kali - tekanan, stres, burn out..!!!


Bermula dengan kisah ada kawan-kawan yang sudah berkahwin. Ada yang dah pun bertunang. Terdengar kisah pasal cincin tunang masing-masing. Tu belum lagi kisah baju-baju tunang, baju pengantin.. pelamin.


Aku tak stres bercakap tentang keindahan perkahwinan tu. Kadang-kadang enjoy juga. Tapi aku risaukan tentang mana nak cekau duit nak kawen. Cakap pasal perkahwinan memang mudah. Bak kata kawan aku sorang ni.. "kalau boleh, esok jugak aku nak kawen..".. Patutnya kene betulkan macam ni, "kalau ada duit, sekarang ni juga aku nak kawen..!!"


Nak kawen sekarang bukan boleh nak guna singgit dua. Bak kata emak aku, selagi tak cukup rm10 000, baik simpan dulu niat hati nak kawin cepat-cepat. Abiskan belajar, kerja bagi mak abah duit gaji dulu dan enjoy puas-puas.


..tapi bila di fikir-fikir. Aku tau kenapa aku stress sangat pasal isu kawin, isu tunang ni.. sebab aku awek pun tak de lagi.. patutlah aku stress sgt.. hahaha !!


Kepada kawan-kawan terutama kawan-kawan sekelas yang ramai bercinta sesama classmate sendiri tu. Tahniah !! Semoga bercinta dengan matlamat perkahwinan yer. Boleh dah la kumpul sket-sket dah tu !! hahaha...!!


Aku memang tak sedia lagi tentang isu-isu perkahwinan ni. Tapi isu-isu kekeluargaan, isu-isu kebapaan ini aku rasa aku dah ready kot?! hahaha.. best kot jadi bapa muda !! Tadi masa kat mcd, ramai pulak bapa-bapa mithali bawak anak-anak shopping. Ada yang tolak anak dalam troli, ada yang suapkan anak makan.. sweet !!


Dan aku selalu terfikir, alangkah best, jikalau malam-malam aku selepas ni bertemankan anak kecil comel yang diminta bacakan sebuah buku cerita sebelum matanya lelap lena di sebelah.. huhuhu !!




Adilla, cinta hati saya.

.

p/s - sapa-sapa yang nak pinjam majalan In Trend edisi Okt, boleh mintak kat aku k? Beli memang untuk kawan-kawan sekelas yang merancang nak kawin.. Baik tak aku ? hahaha..

.

26 comments:

ZWAN SABRI said...

kita serupaa.. HUHU..
skang ni still xde couple tp teringin nk ada anak.. camna tu? HUHU


MySuaraBlog: Book Fair dalam Kapal Mewah

Edy Fee said...

takde duit takyah kawin-
hehehhee cari yang murah2 jew..(mcm beli baju)
hehehe kidding

Lelaki Ini said...

wah!
excitednya mau kawen!!!!

aziekz said...

hahaha...sewa ank sape tu..
ala en.ikram...insyallah ada jdoh..tak kira..ada duit ke tak...tba2 rezki tu ada je ALLAH bagi...ALLAH permudahkan..apa yg akak tgk la..



(HEE..pandai je ckap,,diri sendiri entah ape2 kan..huhu)

Aman Ibrahim said...

Subhanallah, comelnyer cinta hati cikgu~ sweet sgt...

ckLah said...

Emmmm, lambat kalau nak tunggu Adilla tu besar,,,, :D

Maicher said...

next year kan dah nak posting.
bleh la start saving. haha

nanti dah sampai seru ada la tuh.
don't worry bro.

ps: adilla tu comelllll :DD

adwafarahin said...

cikgu! kene kawen cpt la cikgu, nnt x stress da :P

khairul akmal bin azman said...

dari pk wedding..
baik pk cari duit dulu
nak pinang anak owang paling2 kene 15k..haha

IMANSHAH said...

kalau camtu, saya lagi terkebelakang

belog|amiyo said...

aku pon tensen dengar member aku ramai kawen tahun ni. damn! haha

~Nana 귀여운~ said...

mengumpul start dr skg....haha :D

kalau da de jodoh, kawen.. :P

aiman fanboy k-pop said...

skrg kumpul duit buat pg konsert kpop..kalo nak kawin,pinjam duit mak dulu...n then bayar...cam mudah kan aiman cakap camtuh..heehee...
btw,comelnya budak gurl yg gambar last sekali.......tanda untuk kita ye?^^

::FAIZ FARISH:: said...

zwan punya komen... mati la statement

::FAIZ FARISH:: said...

zwan punya komen... mati la statement

cha zainol said...

kay : hahaha. silap2 20k. ngeee.

ikhram : jodoh. kita tak tahu. tapi kau mesti jumpa nnt. jgn risau. once aku tade nnt ramailah masuk line ;)

afzan said...

jangan lambat-lambat sudah ikhram. mak nak cucu tu. haha

zazaw said...

sir
nanti kan kalau kahwen jangan lupa jemput zazaw tau

hadiah paling best zazaw bg
satu kampung pulak kita kannn
hikss

Rtp Farra Arisha said...

iya, benar kata mama awak..
everythings need money..no money, nothing got to do ;)
comelnya adik dalam last picca :*

Nana Eddy said...

Stress jugala kalau pk pasal kahwin. bila, macammana, siapa. So in the end, brat buat keputusan, tak payah pk! ahahah~ bila sampai masanya, InsyaAllah, semua akan terungkai sendiri :)

Eazy Izzuddin said...

nak kawen gak !
xD

amir aizat said...

alallala comel nyerr

Liyana Zahim said...

Sweet seh ckgu ni.. Tape2.. Nnti ada jdoh kawenla.. Sy pon sama.. Pk sal duit sume tu.. Tp salu ckgu snang nk wat loan.. Hhehehehhe.. :P

i am S!L4H.. said...

haha sangat baik.

pic bwh sekali.... ^^

izfanora said...

Adilla sangat comel.. :)

muda lg nk pk kawin pun kamu tue.. izfa lagi tua ni pun wat donno jer.. :)

EYQASARA said...

chumel~!