I made this widget at MyFlashFetish.com.

Wednesday, February 9, 2011

Scrabble


English ??!!
hahaha...
..
adakalanya tidak salah jika seseorang guru itu mahu beriadah bersama murid-muridnya
sekiranya itu mampu menggalakkan kepada perkembangan potensi murid-murid..
jadi aktiviti scrabble td membuktikan..
situasi di atas itu benar-benar berjaya..
english yg susah kepada murid-murid dan juga aku..
kini menjadi mudah dengan kehadiran minat yang hadir tiba-tiba..
dan kami benar-benar seronok..
..
teringat dialog ni sepanjang aku berada di sekolah pagi tadi..
buat pengetahuan semua, kali ini aku akan mengajar english language bg tahun 4..
subject yg sering aku nafikan hak-haknya..
..
( situasi di dalam kelas pagi ini..aku menyoal di hadapan kelas.. )
.
"As usual, what do you use to make a sandwich ?"
.
dengarlah jawapan dari mereka..
"salad"
"sardine"
"tuna"
"cheese"
"egg"
"butter"
.
"daging"
.
"daging ?? sorry.. in english please ?"
.
"hmm.... cow !!"
.
"What ??!! Cow... Lembu dalam sandwich ??"
.
hehehe.. serius..!! aku tak dapat lupa dialog ni hari ini..
aku faham yang dimaksudkan murid aku tu adalah daging lembu..
tp asing sgt bila nak sebut daging lembu as cow sahaja ??
hehehe..
Kadang-kadang murid-murid kita ni ada idea tentang sesuatu
tp masalah komunikasi selalu menjadikan idea mereka tidak sepertinya..
.
p/s - kenapa la sem ni aku dapat kelab persatuan yang aku tak suka yer..?? Persatuan b. inggeris dan kelab bola sepak ?? kalau budak2 kelas dengar mesti akan minta aku ulang kenyataan ni semula.. tp mana kita tahu.., ntah2 seronok pulak ker?? hehehe... positive tu penting..!!
.

16 comments:

Mia is My naMe said...

miha: hahaha. omg! comel gila cow dlm snadwich! gud job ikhram! haha.english is fun yaw! r

sarah zulk said...

hahaha.. mmg pecah perut kalo dapat tgok betul2 nih.. well, sir ikhram ade, bleh la tolong betulkan sebelum exam nnt.. =)

panadol lagi said...

eh mengajar english?

Qamarul said...

ehh betul la kan.. daging tu cow.. ha3

Nulia said...

seronoknya dapat cikgu mcm cg ikhram....betul2.. mama saya ajar Bi juga d skolah rendah..ajar murid2 dgn aktiviti yg meyeronokkan sepeti nyanyian , aktviti luar klas , aktviti kumplan ....dan byk lagi....wish u luck...

Tulip said...

hahaha....lawak giler.....kehkeh....

Anati Soki said...

kahaha.. mintak daging skali dia bg cow.. wakakakakakak.. nice one.. budak2 mmg mcm tuh.. kalau smbng2 ngn diorng.. hehehe.. lawak pun ada

ZWAN SABRI said...

HAHA..
lawakla.. ;)

iKhRam said...

Mia Is mY Name : memang giler.. imaginasi anak murid aku mmg superb!! apapun aku try untuk mnjadikan english is fun!

iKhRam said...

sarah zulk : bukan perut je yg boleh pecah.. satu badan kot boleh pecah dengan jawpan anak murid aku nie..

mmg kene betulkan .. kalau tak nnt kene marah dgn cikgu pembimbing

iKhRam said...

mist panadol : yup! kene ajar english.. english is our elektif..

iKhRam said...

qamarul : ntah la betul ke tidak.. tp lembu dengan daging lembu kan benda yg berbeza

iKhRam said...

Nulia : Mudah2an mereka seronok.. betul.. ajar bahasa memang perlukan byk activity yg menarik.. apa yg saya mahu mereka berani melontarkan idea mereka.. saya tidak mahu mereka menjadi seperti saya dahulu yg takut utnuk bersuara didalam kelas semasa kelas inggeris..

iKhRam said...

tulip : memang lawak !! hehehe

iKhRam said...

AnAti Soki : kanak-kanak.. idea mereka sukar kita duga.. bersedialah utk ketawa.. menghiburkan hati kita yg duka dan lara.. chewah!

iKhRam said...

Zwan Sabri : memang lawak.. rasa nak rakamkan jer.. huhuhu