I made this widget at MyFlashFetish.com.

Thursday, November 10, 2011

Setelah 26 Jam Tidak Lelapkan Mata..


Salam.. Akhirnya selesai jugak menjawab dua kertas education yang terlalu berfakta tu kan..?? Pening otak aku nie, sampai dah nak naik bernanah menghafal segala benda. Sapa cakap senang nak jadi cikgu. .?? Rata-rata pembelajaran saat-saat terakhir macam nie, sudahpun menjadi gejala-gejala yang lazim bagi pelajar-pelajar kat Malaysia. Jadi tak hairan la kalau aku pun turut serta kan..?? Kan aku ni pun pelajar Malaysia.. hahaha..


Apa yang seronoknya peperiksaan semester terakhir kali ni adalah aku mendapat ucapan 'selamat berjaya' yang terbanyak sekali. Sangat banyak ! Namun, ucapan yang pertama sekali, adalah panggilan telefon dari emak..


"Abang, bilo pekso (periksa) ??"

"Esok potang mak.. "

"Iyo ko.. tak po la.. kalau macam tu, mak doakan abang dapek la jawab elok-elok, dipomudah an tuhan nak jawab pekso tu yo. Di tonangkan ati. Mak doakan somogo anak-anak omak bojayo"

"Takut yo nak pekso esok esok ni ha.. Nebes (nervous) la mak.."

"Eh, apo lak nak nebes-nebes nyo lak.. buek la yg paling baik."


.. sebenarnye, ada panjang lagi dialog aku dengan emak tu. Biasalah kalau dah bercakap dengan emak. Aku yakin, abah kat sebelah mesti dah jeling-jeling. Sebab takut bil telefon beliau melambung-lambung. Al-maklumlah, dia celcom. Aku maxis. Dio tu kek somban (seremban), den ni ha kek penang. Hahaha..


Seperti kebiasaannya, kami guru-guru pelatih lelaki ni, memang suka akan pembelajaran secara berkumpulan. Kalau pada aku, belajar sajer, tapi tak keluar-keluar, nanti ilmu tu susah nak 'lekat'. Jadi kami akan berbincang sama-sama untuk cover semua bab. Dari bab satu sampailah ke bab terakhir. Bertukar-tukarlah peranan masing2 untuk setiap bab.


Sebenarnya bila study ramai-ramai ni, dapat la release tension sket. Tak de la minda tu sempit je kan, sampaikan study pun nak hafal-hafal sambil pandang dinding tak sudah-sudah kan..? Tapi apa boleh buat. Al-maklumlah pendidikan kat Malaysia ni kan ala-ala exam-oriented. Kadang-kadang bila dah ramai-ramai ni, akan ada satu atau dua orang yang akan menghiburkan dgn membuat lawak. Sekurang-kurangnya dapat mengendurkan ketegangan kami masing-masing.


Sepatutnya ada lagi.. tapi ramai yang 'seksi-seksi' malam tu kan...?? termasuk aku. Hahaha...


Selalunya, malam nak exam, baru kami buat gejala-gejala study group cam nie. Tapi hasilnya, memang berkesan. Habis cover satu buku. Kalau nak dibandingkan dengan study sorang-sorang, selalunya lepas study group ni aku lebih yakin dan bersedia utk menghadapi peperiksaan. Mungkin sebab sokongan dari kawan-kawan. Mana tak nya, apa yang kita tahu, kita bagitau, mana yang kita tak tahu, orang lain bagitau.

Lepas dari study group tu, patutnya aku kene tidur kan..?? tapi aku tak leh tido.. Nak kata nervous sebab exam, tak mungkin lah kot ?? sebab dah sem last.. Hahaha.. !! sepanjang malam tak tido. Jadi jam 6 pagi, aku dah berjanji dengan cik selipar merah untuk ajar dia pulak kat Mcd Greenland, Penang. Aku suka lepak sini. Best..!!


Aku ulang lagi pembelajaran aku. Best study dgn cik selipar merah ni. Kami selalunya memang serasi bila buat apa saja berdua. Aku cakap, dia dengar. Kemudian dia ulang, aku pula la kene dengar. Dan sekali lagi aku cakap, bila kita share ilmu, kita memang lagi akan faham.



nak makan apa yer ??



Sebenarnya, petang tu aku exam dari pukul 2.30 petang sampai lah 5.00 petang. Keluar jer dari dewan, baru aku sedar, sudah lebih 24 jam aku tidak lelapkan mata. Kemudian, lepas minum petang, baru la aku dapat lelapkan mata. Itupun dua jam jer, sebelum meneruskan persediaan untuk paper seterusnya. Azabnya la kan..? Apa nak buat, dah naseb aku... hehehe..


p/s - Aku rasa aku mengalami sipmtom BURN OUT, sebab menjawab sambil 'berhalunisasi'.


.

9 comments:

Eyda Syahida said...

tkot lak nak smbung edu. haishhh -__-

Nia Ridzwan said...

sem 8 tinggai 1 paper ja lagi kan?
good luck! :)

Edy Fee said...

study sunggah//tak penah aku study overnight //heheh 4.0 kompom ni

Syuhada said...

ooo..ni la upanya cara CIKGU blajar....

cha zainol said...

tengs ajar aku. memang serasi bersama. exam pon sebelah sebalh. hai lah jodoh.

adwafarahin said...

perhhh hebat la! slmt menempuh exam!

*sengal2 jugak bakal cikgu2 di atas yer haha :P

Chegu said...

Giler gigih... Kalo down bro, pakat ramai2, nyanyi lagu kami guru malaysia. Hahaha. Boost up motivation, hahaha, gud luck

ikan said...

beg domokun tue nampak comeyh!

bagus, insyallah bakal terlahirnya seorang guru yang berdedikasi

AMIN

gudluck utk sir Ikhram dan rakan2

ch000tz axoera said...

ekau jangan maleh2 nnti den rotan nanti! blaja rajin2 yoooo :D jangan kasi malu negori hahahahahah