I made this widget at MyFlashFetish.com.

Sunday, July 10, 2011

5 Tahun Kita Bersama

10 Julai 2006 -10 Julai 2011

PPSIMP - PISMP SNED1


Fatin, Lee Fern, Aisyatul, Ashyfida, Pn Haliza,Farieeza, Faiz, Helmyzi

Hanis, Ikhram, Zuliyana, Azurin, Nadiya, Farhana, Izma, Fadhli, Amir, Jailani, Fu'ad.


****

Tatapan kita.. bagai tak ditelan zaman.. Segar dalam ingatan bagai embunan pagi..berhimpun kita.. merasa susah dan senang.. erti serik yang memberi pengajaran..


PISMP SNED 1 & SNED 2

Sewaktu menjayakan pertandingan pidato (Sem 2 PPISMP) - "Alahai.. comot-comot je kita semua ni kan masa ni.. !! hahaha.."



Setelai usai menjawab peperiksaan semester 3 (foundation - PPISMP) - "Giler susah kot exam time foundation..!!"




Lawatan ke spice garden - " best dpt tgok tongkat ali.. dengan kacip fatimah"




Menghadiri kenduri perkahwinan akak diya , Kulim. -


Memenjarakan diri di taman belia, penang - "Childish nampaknye kita semua kan..?"




Mengutip sampah sarap di Zoo Taiping - "Kebanyakkan kutip pampers budak jer..!!"




Berkelah di Pantai Merdeka, kedah - "best betul masa ni..!! Preparation sebelum exam !!"




Bergotong-royong bersihkan blok sains - "Gosok, jangan tak gosok. Gosok !!



Lawatan ke Jabatan Geologi, Ipoh - "Tengok jenis-jenis batu yang boleh dibuat batu cincin utk kawen nanti.. hahaha"



Mengelolakan pertandingan bola tampar - "Tengok, topi sapa yang paling cantik k?"




Di hadapan makmal Biologi 2 - " Ketepi!!, ketepi !!...Elok2 la kalau nak berhimpun pun.. takut nanti kene marah dengan madam N (bukan nama sebenar), Baru tau..!! "




Menyaksikan mentari terbit di Bukit Dumbar - "Penat-penat bangun pagi.. last2 matahari terlindung dek awan. Apalagi, g makan roti canai la.. Lapar..!!




Zaman muda-mudi (sem 1 -foundation PPISMP) - "Kuruskan Faiz time nie..!!"




Kuliah subjek Pergerakan di Dewan Pelajar - " best sebab boleh balik kuliah awal. Masa ni kak tin baru beli kamera baru.. hehehe"

Seni dalam Pendidikan - "Kamilah haiwan jadian yang telah direject utk berlakon dalam filem 'Alice in the Wonderland" - hurm...!! hahaha..












******

Lima tahun kita pandang muka yang sama setiap hari. Dan dalam lima tahun inilah juga kita 'masak' dengan perangai semua orang dalam kelas kita. Lima tahun jugaklah kita bersama-sama berdampingan dengan lebih lama berbanding orang-orang di kampung halaman kita sendiri. Lima tahun ini jugaklah kita akhiri waktu-waktu tersisa dengan senyum dan tawa.


Kita semua bagai adik beradik 18 beradik. Kita berkongsi saat gembira menikmati sambutan hari lahir, saat gembira melawat tempat-tempat lawatan yang pelbagai lokasi, saat gembira mendapat elaun, saat gembira lulus peperiksaan dan sebagainya.. - kita gembira sama-sama.. Namun saat sedih juga selalunya juga kita bersama-sama. Begitu jugaklah saat-saat getir yang penuh mencabar.. kita tempuh bersama-sama.

Hal kau adalah hal aku. hal aku adalah hal kau..

Hari ini genaplah lima tahun kita bersama-sama. Asalnya impian melangkah ke maktab ini hanya untuk menerima segulung ijazah.. tanpa kita sedar - pengalaman, kasih sayang, persahabatan dan kejayaan pun kita dapat sama !!! hahaha..


Marilah kita teruskan perjuangan yang bersisa ini. Pejam celik pejam celik.. tibalah kita ke penamat perjuangan yang belum disenaraikan 'tamat'. Kerana perjuangan kita masih jauh. Tamat saja kita menuntut di maktab ibu kandung yang tercinta ini, maka berjauhanlah kita di mata sendiri. Pada masa itu, cabaran dunia kita baru saja bermula..


Sepatah nasihat ilmu berguna, Secubit budi jadi kenangan..


HAPPY ANNIVERSARY 5TH - PISMP SNED1

.

p/s - rasa rindu yang mendalam.. Rasanya bagai berlaku semalam saja..
.

42 comments:

aiman fanboy k-pop said...

KALO BERPECAH....,SORANG P SANA ,SORANG P SINI....MEMANG SUSAH NAK BRKUMPUL BALIK.....kalo buat reunion pon,ada jugak sorang dua yg tak datang..an?an?an?

iKhRam said...

aiman fanboy k-pop: betul2...sgt setuju.. belum lg masalah juah dekat, kesibukan.. huhuhu

Maicher said...

cepat kan masa berlalu.
tak sabar rasanya nak grad.
hehe
tapi dalam masa yg sama rindu dgn perkara2 yang lepas.

anyhow, happy anniversary to all of you!

bui-bui.

princess pisang said...

masa mula2 masuk..aku terpikir...
lamanya kite kena blajar..mampu ke tak aku blaja lama macam ni..bila la nak abis blaja..

dh tiba final year..
alamak!kejap je masa berlalu..
macam2 yg kite harungi sepanjang belajar..

kita juga dh kehilangan seorg rakan seperjuangan.. (al fatihah)..

aku harap kite smua lulus dgn cemerlang n sama2 grad..!!

ZWAN SABRI said...

Wah 5 tahun.. Lamatuu.. kami yang 3 tahun pown dah akrab.. inikan plak 5 tahun.. mesti akrab sangat2 kan.. ;)

MySuaraBlog: Jom Tidur Sebelum Pukul 1 Pagi

Aman Ibrahim said...

Sedihnya Aman baca entyr cikgu nih, dapat rasa yg you all semua rapat and happy to be together for 5 years and sekarang semua dah bawak haluan masing2.

All the best in the future tau cikgu, Jgn sedih, nanti wat reunion haha..

Nana Liyana said...

ololoooo sweetnyerrrr :) :)

IMANSHAH said...

Blog saya ada masalah, sudi kiranya jika dapat clearkan HOK SENGOTI dari blog list, then masukkan balik..dah banyak cara saya cuba, tapi nampaknya masih gagal

SANDRA AZWAN said...

Tengok pic2 nie, teringat zaman belajar kat uitm perak ( buat diploma dulu)....;-)

Far8 budak baik said...

alalalaala touching gile kot..
eh eh..cinta berputik bukan
ketika itu kahh??
hahahaha =p=p

✿ boonga_kecik ✿ said...

haha. time kamera bru beli tue

Liyana Zahim said...

Rmainye mmberrrrr~~Bestla~

Budak Hati said...

sedih plak mengenangkan kita yang bakal habis pada hujung taun ni

ghost writer said...

aku rasa kau masih punya kesempatan untuk menghubungi setiap dari kawan2 kau 10 tahun akan datang..malah masih leh buat reunion lagi masa tuh..

Hans said...

memang sedih kan sebab dah 5 tahun bersama
xper2
insyaallah masih boleh berhubung lepas nih

10 Golongan Yang Dilaknat Kerana Arak

belog|amiyo said...

so suwit. kenangan tu...

KizZ said...

Kenangan zaman persekolahan..Sangat Best..So,sila gunakan waktu yang ada sebaik mungkin...hihi

iKhRam said...

Maicher: itu la.. terlalu pantas masa berlari.. sehinggakan 5 tahun mcm baru semalam jer..

walaupun tak sabar nak menghabiskan pengjaian, tp serasa takut saja menghadapi perpisahan.. huhuhu..

iKhRam said...

pricess pisang : hahaha.. dulu fikir 5 tahun tu lama sangat kan.. tp lima tahun tu la yg mengubah hidup kita macam2..

apapun, yg telah pergi, takkan kita lupakan..

gud luck kok ana ..

iKhRam said...

ZWANSABRI : itulah.. kami bersama-sama utk 5 tahun yang sama.. dah memang rasa sebati..

rasa macam satu keluarga.. sangat akrab..

sedihnyer..

iKhRam said...

Nana Liyana : sweet kan.. nnt kamu pun sama .. itulah yg kamu lalui..

iKhRam said...

Aman Ibrahim : memang sedih.. aman pun lalui perkara yg sama kan? kami ni lima tahun bersama.. lagi la sgt sedih..

saban tahun anniversaty ni kami sambut.. dgn jamuan dan sebagainya..

sedih memang sedih.. tp lumrahkan ?
pertemuan dan perpisahan..

terima kasih..
semoga aman pun berjaya yer..

iKhRam said...

IMANSHAH : dah cuba juga.. tp masih gagal..
tak mengapa , jgn risau.. setiap hari akan saya lawat blog HOK sengoti k?

iKhRam said...

SNDARA AZWAN : wah.. kalau di universiti mungkin suasananya lagi best kan..

kami ni dari 2006 sampailah 2011.. memang tak pernah berpisah.. ni la classmate kami yg 18 orang nie..

apapun jom kita imbau kenangan lepas..

iKhRam said...

Far9 Budak Baik : hurm.. tiada pun cintak yg berputik.. sebaliknya rasa persahabatan yang ranum..

tetiba jadi anti-percintaan.. hahaha

iKhRam said...

boonga kecil : still ingat kamera tu.. hahaha.. riuh kot nak tgkap gambar guna kamera akak.. hahaha

siap nak edit2.. hahaha

iKhRam said...

Liyana zahim : rami tak ramai, kami semua ada 18 orang jer sekelas.. inilah dari dulu sampai sekarang..

iKhRam said...

Budak hati : sedey jugak..
tp jgn sedih2 k? sebab nnt kita jumpa lagi.. buat reunion.. hahaha

iKhRam said...

ghost writer : kalau masih ada kesempatan.. alhamdulillah.. semoga doa macam ni akan dimakbulkan..

amin..

iKhRam said...

Hans : sedey jugak.. insyaallah mampu berhubung seleaps ini..

iKhRam said...

belog amiyo : sgt sweet.. huhuhu

iKhRam said...

KizZ : kenangan lepas memang best..

Niena Pengembara Ilahi said...

erm.. kna slalu berhubung la psni.. dlu pn cmtu gak.. bla masing2 ke tempat baru rasa rindu sesgt kenangan tu.. xkira la masa gadoh atau suka..mst rindu punye

Abang Stalker said...

Ko ni ikhram,bergambar mst awek keliling ko.hahah..hot stuff meh~

iKhRam said...

Niena Pengembara : tu la.. kene selalu berhubung.. bayngkan bersama-sama sejak abis sekolah sampai dah jadi dewasa.. huhuhu

iKhRam said...

Abang Stalker : apa nak buat? kat maktb ni ramai cikgu pelatih perempuan.. hahaha..

[sutera kasih] said...

bila dh hbis blaja..rindu teman2 lama kan huhu

iKhRam said...

sutera kasih ; mesti rindu...

amir aizat said...

nak jugak lah study kat maktab,hehe

aziekz said...

..tahniah!!!bakal2 cikgu..hee,,muka fresh semua..duk mktab mmg syok,,,susah sng..semua bersama,,,tp ada jgk susah tak bersama..pnat2 mmg pnat studi mktb,,akak setahun setengah pun x larat..mmg bdak mktab kte boleh tabik spring la,,semangat kental..masa full dgn klas dan asignment..kdg kelas cover mlm..tu la hanya INSAN TERPILIH SAHAJA boleh menjejak kaki ke Mktab..

iKhRam said...

Amir Aizat : jom.. jadi cikgu !

iKhRam said...

Aziek : terimakasih kak.. apapun memang seronok kan di maktab.. huhu