I made this widget at MyFlashFetish.com.

Saturday, July 16, 2011

Motivasi.

".. Setiap detik masa ku lalui.. pasti takkan ku biar pergi.. Setiap mimpi yang ku hajati.. akan kucapai di suatu hari.. Ku daki, dan aku turuni, lembah tak ku mengalah.. tabahkan hati, berbekal doa ku yakini ku pasti.."

(Siti Nurhaliza , 2003)


Aku teringat salah seorang guru penolong kanan di tempat mula-mula aku berpraktikum dulu. Dia ada mengatakan " Semasa kita mengajar nanti, ada satu masa kita akan rasa kita 'down'. Jangan dibiarkan rasa 'down' tu lama-lama. Cepat-cepat buangkan dan kuatkan diri semula"


Aku ambil nasihat ini, bukan untuk mengajar saja, tapi untuk semua ketika. Sama ada kepada yang sedang bekerja, belajar, hatta menjadi suri rumah pun. Pasti rasa putus asa itu muncul. Aku juga begitu. Ketika ini, nasihat sebegitu, amat-amat bererti kepada aku. Betullah kata orang, kita memerlukan bila sesuatu itu diperlukan.


Baiklah. Antara salah satu terapi kepada masalah stress dan burn out aku ini adalah - balik ke kampung !!.. dah lama rasanya tak buat tabiat hidup macam ni. Kalau awal-awal sem dulu selalu la jugak tabiat macam ni muncul... tapi mak abah faham la, masa tu aku memang tak biasa tinggal jauh dari mereka. Tapi bila dah hujung-hujung sem ni, berperangai macam nie..?? Ntah la aku pun tak tau nak cakap apa.. huhuhu..


Tapi bila berada di rumah keluarga ini, aku anggap ia memang satu terapi. Sangat membantu. Sangat mujarab. Jadi, oleh sebab tu la aku pun balik ke kampung. Nak tau sebab apa aku nak balik kampung ?? Sebab aku rindu bilik aku. Aku rindu nak bercakap, berbual dengan emak, aku nak makan masakan mak, nak minum air teh buatan emak, nak duduk kat meja batu depan rumah, nak tengok tv kat rumah dan macam-macam lagi. Sebenarnya tak de tempat yang lebih aman, melainkan di rumah keluarga sendiri.


Dan terapi sebegini tidak ada di kampus.. huh?!


Peringatan ke[pada orang perempuan. Selalunya kalau orang lelaki terutama teman lelaki, suami, abang, adik lelaki ada masalah, dalam keadaan stress ker ?? Jangan didesak dengan macam-macam soalan. Orang lelaki ni dia ada cara dia yang tersendiri untuk menyelesaikan masalah dia. Selalunya dengan 'mendiamkan diri' atau berada dalam dunianya sendiri. Dan aku, kalau ada masalah, selalunya memang akan balik ke kampung.. Di situ dunia aku !


Apapun - sebelum sampai ke Seremban.. aku singgah tgok wayang kat the Mines. Tengok Harry Porter 3D. Best tue ! Aku puji la.. memang best.. Rugi aku tak tgok dari siri yang pertama. Tau-tau terus tgok siri yang terakhir.. hahaha.. Yang aku nak tergelak bukan apa, tgok Harry Porter tp beli botol Transformers.. huhuhu.. cantik dan unik kot botol tue! Amir Aizat, aku pun ada botol tue jugak.. hehehe !


Selain itu, makan ayam golek pak Kenny kat sini. Indahnya makan di sebelah tepi lorong tasik ciptaan manusia itu.. sambil memerhati indahnya bot-bot penumpang yang meluncur perlahan di permukaan air.. huhuhu.. Sebelum tamat - nak cakap ! Aku ada perfume baru.. hehehe..


Kalau kita buat baik kepada orang, Kebaikan kita itu akan dibalas dengan kebaikan juga.

.

p/s - Esok mak nak masak nasi ayam. Tiba-tiba teringat kat linda Onn.. huhuhu..!!

.

56 comments:

ZWAN SABRI said...

"rumahku syurgaku". Mmg betol pown, kalaw ada apa2 masalah, bila balik umah jer, rasa macam dapat kawal masalah tu.. ;)

izfanora said...

patut pelik semacam.. botol transformer,alih-alih citer harry porter.. huhu..

betul kata cikgu tue. bila jadi cikgu nanti, jangan biar down lama-lama. sbb sy pnh jd cikgu. bila down, ia akan menjejaskan performance..

Hans said...

kan aku dah kata harry potter best
hehehehe
yups
rumah memang tempat terapi paling baik
:-)

Puan Kutu said...

balik kmpg..hoho balik kmpg..hati girang..:)

IMANSHAH said...

kalau ada anak2 depan mata lagi bertambah motivasi tu, hehe

bila nak ada anak??

Muhd Aizie said...

Istirehat ya! Oh, tengok harry potter! tak ajak ponnn

Amoi said...

haha. boleh plak tengok Harry Potter part two walaupun part one tak tengok kan?

kekekekeke

Far8 budak baik said...

tu ar tu ar...
mmg lelaki ni klo frust
macam2 je..haha..
pehh mmg semua lah nk balik
jumpe mak ayah kn..

hary pter tu mmg best..
ending tuu..anak dyy namaaa pehhh
haha albus severes ape entah haha

eddy syrol said...

bila ada masalah, mengadu je pada Allah azzawajallah... InsyaAllah semuanya akan baik2 saja (~_~)





SUMBANG MAMBANG

MEMBEBEL TIME

aiman fanboy k-pop said...

cikgu!!kuatkan semangat...chayok2!!!u can do that..hahaha....harry potter?baru kitew nak p tengok...

Nazrul Azwan said...

setuju. terapi terbaik ada di rumah keluarga kita sendiri. lagi2 bila sampai rumah, tengok muka mak tgk muka ayah, terus hilang rasa 'down' tu. :)

pandangkedepan said...

alamak gua x tgk lagi harry potter...aduhh...:P

Fezul Fadhley said...

walau buruk manapun rumah kita, di situ juga menjadi teduhan kita..

aziekz said...

yup..umah xhbat manapun tp distulah ada keamanannya...aku pun sllo blik umh..huhu..dr matrix ke main camp,,pntang cuti blik,,umah la tpt betul2 rileks..ni pun rasa nak blik umah,,tgh serabut...rase nak cepat2 sapai..

aziekz said...

msuk blik lupe nak ckp..
betul la..kata PK tu,,,ada satu masa kite akan rase down..tertekan..lagi2 cikgu fresH..nak kata buli tak la,,tp bnyak jWatn bakal dipegang,,,jWatan ok tp bla wat kje..tak semapt..time tu pengurusan kte kelam kabut...bUt..buat la baik dengan semua orang ..insyallah nnt ada org tlog..ringan mulut @ tangan...jgn wat kje kite je...dr pglamn la..untuk eN,ikRam..tp akak percaYa uKram mmpu lakukan..

cha zainol said...

wah bestnya :) adik, nanti jom bawa aku g the mines. kite naek bot tu. huuu =='

ghost writer said...

kalau kampung dekat apa salahnya kalau nak balik selalu.dibuatnya kampung sejauh perjalanan cahaya,gamaknya kena fikir berpuluh kali.

Hans said...

oit,,,nak bekas transformers tu
boleh?
hehhee

Khairul Antasha said...

leh bg free bekas air transformer tu? Erkkkk..

Edy Fee said...

ada citer baru....
transfomer pon best gak

::FAIZ FARISH:: said...

ko manja ngan mak ko ek?

Liyana Zahim said...

Alaaa hary poter tak mnt lah.. Sy suke mkn shj.. Ya mkn itu adlh tredmark unggul sy... Jike mkn igtla sy.. Heeee..

iKhRam said...

Zwan sabri : setuju tue.. rumah ku memang syurga ku.. rasanya dah lega dah sket.. hehehe

iKhRam said...

Zwan sabri : setuju tue.. rumah ku memang syurga ku.. rasanya dah lega dah sket.. hehehe

iKhRam said...

izfanora : yup.. nampaknye ada gak yg setuju dgn apa yg emak saya cakapkan tue..

apapun jgn pelik.. sebab citer transformer kan dah dekat2 dgn harry porter.. hahaha

iKhRam said...

Hans : nyesal tak caya ckp hang dulu.. citer harry porter memang best !

rumah is the best place kan?

iKhRam said...

Puna kutu : perjalanan jauh tak ku rasa.. kerna hatiku melonjak sama.. hehehe

iKhRam said...

IMANSHAH ; amboi.. bila abg imanshah bercakap tentang anak..

saya ni muda lagi.. belajar pun tak abis.. mcm mana nak ada anak.. hehehe

tak pe la.. sementara muda ni, biarlah cari terapi di tempat dan perkara lain dulu yer.. hehehe

iKhRam said...

Muhd aizie : jom kita tgok lagi nak? hehehe.. sori tak ajak.

iKhRam said...

Amoi : bukan part one jer tak tgok.. byk part lagi tak tgok.. hehehe

iKhRam said...

Far8 budak baik : nampaknye bukans aya seorang la yg mcm ni.. tp orang lelaki menyelesaikan masalah mereka mmg dgn cara mereka sendiri kan?

apapun harry porter memang terbaek.

iKhRam said...

eddy syrol : pada Allah Ttempat mengadu semua perkara.

iKhRam said...

aiman fanboy k-pop : tq aiman.. insyallah akan berusaha..

HP . memang best..!!

iKhRam said...

Nazrul : setuju.. bila tgok mak ayah.. memmang kita rasa tenang.. hilang semua masalah..

iKhRam said...

pandangkedepan : kamu mesti kene g tgok.. best giler..

iKhRam said...

Fezul fadhely : buruk2 macam mana pun rumah kita.. rumah tetap kehidupan kita.

iKhRam said...

aziek: bila semua membuka pekung didada.. nampaknya ramai orang gak yg homesick.. hehehe

iKhRam said...

Aziek ; sebab tu kene dgar cakap orang tua.. sebab mereka makan garam dulu dari kita semua..

terima kasih yer dgn harapan aziek tu..

iKhRam said...

cha zainol : apalagi. jom la simpan duit.. baru leh naek bot hujung sem nnt

iKhRam said...

ghost writer : kmpung saya ni tak la sejauh tahun cahaya.. tp jauh juga kalau hendak berulang sehari-harian.

iKhRam said...

Hans : alamak.. beli satu jer.. nampaknyer kene g the mines la.. kalau tak pun klcc ker.. ? hehehe

iKhRam said...

Khairul Antasha : serbas alah pula dibuatnya.. saya beli satu jer kak.. hehehe

iKhRam said...

Faiz Farish ; tak la manja.. rapat..

iKhRam said...

ok.. sejak dua tiga hari ni makan saje gamaknya.. ok, akan liyana zahim.. si penulis novel itu.. hahaha

belog|amiyo said...

transformer pon aku tak tgk ag :D

Eazy Izzuddin said...

saya homesick...
xD
layans transformer
HP pun sudah

EpoLღsiKunang2 said...

Semua orang ada cara masing-masing untuk terus 'hidup'. Cuma kadang terasa nak mati bila 'hidup' itu dirampas oleh pihak yang lain.

Lumrah dunia. :)

iKhRam said...

belog amiyo : g la tgok !! best..

iKhRam said...

eazy izzuddin : homesick ?? hahaha.. sama la.. jom balik kmpung..

2 2 citer best kan?

iKhRam said...

Epol si kunang2: walauapapun, kita mesti teruskan hidup.

amir aizat said...

home sweet home.hehe ohh die pon nak ad jgak botol transformer tu,hehe

EZAN IDMA said...

Buat baik pasti dibls baik :)

iKhRam said...

amir aizat : home sweet home..
yezza ! kita dua-dua dah ada kan? hehehe

iKhRam said...

EZAN IDMA ; setuju kan?

amir aizat said...

kire kita dua ni special customer lah kan,hehe

iKhRam said...

Amir Aizat : kita berdua memang selalu special pun.. heehe