I made this widget at MyFlashFetish.com.

Monday, July 11, 2011

Bilo Awok-awok Dah Bokumpo.



".. poie pokan.. naek basika.. tongah haghi.. tongah paneh.. apo dayo motong gotah.. apo nak dikato... Kalau bulih nak jadi cekdu skolah kek Kolo Pilah... Sawah leba.. kobau banyak.. ayer pogighi.. sojuk sokali... sunyi sopi tak do oghang.. apo nak dikato.."

(blues gang, )



Sopanjang kek maktab nie.. oghang nogoghi kek tompek den memang tak ghamai.. buleh cito tak sampai pun limo oghang masa batch den mulo-mulo masuk dulu.. pado yang tak ghamai ni la tompek den monumpang kasih.. dan apo sajo kogumbiraan ko?.. kalau homesick ko ?, pado dioghang ni la den ajak kuar.. hiburkan hati..


Ni la deh oghang ea.. Awok didie (pompuan ni yo !) yang berbaju meghah tu dan Awok Mierul.. !! samo yo budak bodua ni baju meghah ea..!! hahaha.. dan den adolah awok ikhram..!! hahaha..


hahaha.. inilah kawan sekampung yang sama-sama menikmati suasana maktab dulu. Kami sama-sama asal usul dari tempat yg sama, pekan seremban. Jadi sebab itu kemungkinan kami boleh masuk 'team'.. Antara ketiga-tiga kami ni.. sama-sama jer 'ting-tong'.. tp den la yg paling sopan.. lagi dua orang ni.. memang tak bley blah.. ado yo bondo nak buek orang tergelak.. hahaha..


Mereka berdua ni pelajar TEYL di maktab ini, dan telah pun menghabiskan kursus twinning mereka di UUM dua tahun yg lepas.. Jadi setelah sekian dua tahun meninggalkan aku sorang-sorang kat maktab, akhirnya mereka pulang ke maktab semula.. kembali ceria la hidup aku sobab kawan-kawan sewarikh dah balik.. oghang kampung den tu, jang !!..


kenangan kami banyak ! Banyak yang klakar dari yang sedih2.. Kami bertiga ni memang kaki balik kampung suatu ketika dulu.. pantang cuti, tak menyempat-nyempat nak balik soghomban. Bayangkan kuliah abis pukul 12.15, pukul 1.30 dah masuk bas, gerak balik.. tu belum nak kira dengan bawak beg-beg sobogandah laie.. (selalu beg memang tak de yang bawak sket).


Aku takkan lupa macam mana kami bertiga mengangkut beg-beg sorang empat biji dari puduraya ke pasar seni, gara-gara sapo ntah beli tiket sampai kl yo !! paneh ati den maso tu..!! Mana tak paneh, den bawak dua luggage kot dengan beg baju + beg laptop.. Somput den sampai umah..


Kalau nak citer pasal kami bertiga ni, memang citer balik kampung la yang 'hot'nyer.. Ada satu kali tu, nak balik raya.. beli tiket pukul 10.30.. tp bas datang pukul 2 pagi.. nak ilangkan bosan.. kitaorang bantai la menyanyi kuat2 kat bus stop sg. nibong tue.. nyanyi lagu ghayo pulak tue.. !! hahaha.. tak de yang tak pandang.. semua pandang.. macam buat show kot..!!? hahaha..


Itu bolum laie cito pasal karoake kek soghomban.. sambil tolompek-lompek ateh kusi (kerusi). Macam-macam.. menyanyi tak seberapa pun.. tapi beraksi yg lebih.. Poning adik den si fatin tu menengok tingkah laku abang dan kawan-kawan ea.. (teringat, mirul masa tu suka rebut-rebut lagu..) hahaha.. !!


Tapi, setiap kali raya.. mesti jumpa.. dari pagi sampai la malam kat umah si wok didie nie.. berborak, borak, borak.. kadang-kadang tue, tak abis-abis citer kami bertiga nie.. ada jer yang nak digelakkan..?? Riuh.. Kalau nak diceritakan keakraban kami.. sukar untuk diceritakan dalam bentuk tulisan.. hanya tuhan saja yg tau.. Tapi secara keseluruhan, budak nogoghi ni selalunye memang rajin bercakap.. dah la tue, bilo bocakap - bapak laju.. kalah monorel.. dan mereka sangat homeboy dan homesick !! hahaha


Kalau nak citer, memang panjang kisah kami nie.. tp nak stop dulu.. sebab perut lapar..!! Lepas ni kita calling-calling k? hahaha.. !!


Mirul , Didie.. Luv u !! cewah, cakap omputih lak kan??

.

p/s - Semua perkara ada pro dan kontra. ada yang best.. dan ada yang tak best !! tu jer nak cakap. Lelaki, lepas ni jadi seorang yang menghormati sedikit.

.

44 comments:

adwafarahin said...

hehe berkumpul semula ngan kawan lama seronok la kan :)

ArulchelseA said...

bilo dah ghamai bukan main best do... bolungok ghamia2 poe makan.. kih kih kih

ckLah said...

Suka ckLah baca tulisan Ikhram ni. Terutama part nganguk bagasi sebab tersilap tiket bas tu. Hehe...

Seronok kan mengimbau kenangan dengan kawan-kawan yang rapat....dan pentig yang ikhlas.

cha zainol said...

kena la cakap omputih. kawan kan cikgu bahasa omputih. xgitu?

Muhd Aizie said...

Seronok baca kenangan lama ni. Sweet gila lepak nyanyi ramai-ramai. haha ;)

ZWAN SABRI said...

Lawaklah mimim muka gurl yang baju merah gambaq first tu..
Btw, tegeliat lidah aku dok baca part yang loghat nogori tuu...
best x jd anak perantau? HAHA

Khairul Antasha said...

hari tu nak tnya kamu asal mana..bilo baco entry ni..baru den tau..org soghomban eh ekau ni..

princess pisang said...
This comment has been removed by the author.
princess pisang said...

korg kt tesco ke ni?

Fezul Fadhley said...

lamo da x speaking nogori dongan cikgu kek skolah.. hahax

::FAIZ FARISH:: said...

:) Nice

mr.syazwan said...

den dulu bljr kek k.pilah gak..

x den x reti ckp nogori..

huhu

kim slm pd kwn2 kamu yaa

=_=

aiman fanboy k-pop said...

ramai tol awek dia..hehehehehe....

[sutera kasih] said...

best la baca loghat awk..hehe dpt belajar loghat kt sana

EpoLღsiKunang2 said...

Seronok kalau dapat berkawan dengan orang mahu berkawan dengan kita.
Tambah2 yang sekepala, memang dunia akhiratlah kan. :)

muhamad hanif said...

wahahahaha,


bestla dpt lepak, hngout




Err,

Cik Jannah said...

HAHA.. tak pahammmm org noghorii..

Azlan Hasan said...

2-3 kali gak aku nak pahamkan entry ko nie..hehehe..tapi kalau nk balik seremban sampai ke kl tu memangagak kelakar laa..hehehe

Regards,
-Strider-

amir aizat said...

nogoghi! hehe

izfanora said...

terbelit lidah den.. :P

seronok berkumpul dgn kwn2..

belog|amiyo said...

sonok awok2 berkumpul! haha

EZAN IDMA said...

bile bce entry ni., teringt zaman blaja dlu. waa rindu kengkawan!

iKhRam said...

adwafarahin : best berkumpul nie.. lebey2 dgn kawan2 yg dah lama tak jumpa.. dan sekampung pulak.. huhuh

iKhRam said...

Arulchealsea : tu la deh.. best dah ghamai2 nie.. nak poie makan pon sonang atie.. asyik togolak yo..

iKhRam said...

cK Lah ; terima kasih sebab suka.. tp kenangan tu memang mengusik jiwa betul.. penat..

tp bila dah hujung2 ni
seronok pulak nak dikenang-kenang

iKhRam said...

cha zainol : kawan je dgn budak tesl.. tp bila jumpa, speaking minag yo balik2.. hahaha

iKhRam said...

Muhs Aizie : mwmang best.. nak tau tak dalam 2 jam tu la kitaoran gmenyayi tak henti.. semua pandang.. huhuh

iKhRam said...

ZWANSABRI : perempuan tu namanya didie.. budak baik ni.. happy go lucky.. sonang ati den kalau dapek jumpo dio nie..

tak faham ke..? tak pe nnt translete kat bawah..

anak perantau ?> best jugak seabb dpt environment baru dan kawan2 baru.. cuma jauh dari keluarga la.. cuti panjang baru dpt balik..

iKhRam said...

Khairul Antasha : lahir di kuala pilah.. tp sekarang sidah bermastautin di seremban.

iKhRam said...

kenapa komen itu dideletekan?? hehehe

iKhRam said...

princess pisang : a'ah.. kat tesco..

iKhRam said...

Fezul Fadhely : selalunye memang speaking nogori ker? wah.. dahsyat.. hahaha

iKhRam said...

Faiz Farish : tq

iKhRam said...

mr syazwan : oo.. balaja kek pilah yo..

bese la tu
saya ni pun study penang, tp jugak reti ckp penang..

iKhRam said...

aiman fabboy k-pop : mana ramai.. tu semua kawan jer.. hahaha

iKhRam said...

sutera kasih : best ek? hahah tapi tak leh ckp byk2.. takut ramai tak faham.. hehehe

iKhRam said...

Epol si Kunang2 : kadang2 semuanya bermula darikita sendiri.. ikhlas dalam persahabatan adalah satu perakra yg sgt indah

iKhRam said...

muhamad hanif : best..

iKhRam said...

cik jannah : alamak?? tak faham ker?? aduiii,,,

iKhRam said...

Azlan hasan : susah yer.. tak pe.. len kali saya transelete..

masa mengangkut barang tu marah pun ada.. tp dah tua2 ni rasa kelakar pulak.. hahaha

iKhRam said...

AMIR AIZAT : nogori sombilan

iKhRam said...

izfanora : terbelit ek?? hehehe.. best dpt berkumpul mcm nie..

iKhRam said...

belog amiyo : seronok !!!!!!

iKhRam said...

ezan idma : rindu ek? tak pe nnt kita buat reunion k?