I made this widget at MyFlashFetish.com.

Sunday, January 23, 2011

Kes Cadar Infiniti

Macam ni la gaya hidup anak bujang yang masih di bawah ketiak emak..
weekend ni terasa sangat2 sunyi sebenarnya.. lama sudah emak tak telefon aku..
aku nak telefon, rasanya baru semalam aku miscall abah dgn niat abah akan call aku semula..
malam ni emak call !! adik fatin, ko jangan nak jeles2 k?
dah tentu emak sayangkan kau jugak walaupun emak hanya call aku malam nie.. hehehe..
aku tanya, emak sihat tak??
dengar suara abah dari jauh.. "anak tu call, apo yg di ndak kan (mahukan) tu?"
ceh.. mesti ingat aku miscall td nak mintak duit.. hahaha!!
esok lusa abang mintak, k? hehehe..
mak abah kite ni lebih faham sebenarnya.. emak pun tnya.. "nak duit ker??"
aku jawab, "tak.. duit ada lagi.." lepas tu aku tanya lagi..
"omak buek apo tu?"
dari soalan ni bermula la satu episod baru untuk aku hari ni..


emak : tak do buek apo do.. tongah jahitkan cadar ko dua boghadik (beradik) nie...
.
anak : apo mak ? jahit cadar.. ?? la.. apsal tak tunggu abang pilihkan kain cadar... ??
.
emak : apo pulak.. kalau kau tak do, tak bulih ko (ke) nak jahitkan cadar..??
.
anak : bukan la macam tu.... abang nak jugak pilih...!! omak ni.. gomar (gemar) la buek abang mcm nie.. suko pilih kain cadar maso abang tak do.. .. karang jadi cam ari tue.. gambar karton2, gambar teddy bear lak tu.... cam no? nasib baik cantik...
.
emak : bukan cantik ko cadar kau aghi (ari) tu.. kan kau suko..??
.
anak : iyo.. suko.. hahaha !! (aku dah mula tergelak).. iyo la, ikut omak la.. mak pilih cadar kali ni kaler apo ni? jgn pink dah la.. tak sanggup dah nak monanggung malu nie.. naseb baek ari tu kaler pirch.. boleh la yo nak dipakai2..
.
emak : utk adik fatin, omak pilihkan kain warna biru... ko bang, mak pilih kaler kuning...
.
anak : apo mak ??? (aku dah gelak masa ni) mak ai.. kaler kuning !! (aku gelak lagi).. hahaha.. apo meghiah na ni?? (kenapa meriah sgt ni)
.
emak : (omak den pun golak yo.. samo dongan den golak ) apo lak..?? kuning la cantik... kalau ko tak nak, kasi adik ko si iman.. dio nak yo cadar baru tu.. hahaha!! (emak mengugut aku)
.
anak : iyo la.. abang nak.. ada corak-corak tak ?? (semangat ingin tau semakin kuat. Ada debaran menanti)
.
emak : ado.. omak bolikan cadar ko corak bungo ros...
.
anak : (aku tergelak masa ni memang kuat )... makkk !!!! hahahaha... apo pulak corak bungo ros... fatin corak apo?
.
emak : adik fatin kau pun corak yang samo omak bolikan...
.
anak : aiyo yo... omak nie... aghi tu omak bolikan cadar abang ado gambar corak2 teddy bear.. kali ni corak bungo ros pulak...?!! hahaha.. (aku memang masih lagi tergelak. Emak pun gelak sama) nasib baek nak bawak g umah sewo.. kalau tak ?? hahaha... bosar ko (ke) corak bungo ros tu?? cam no goman (roman;rupa) corak cadar tu?
.
emak : cantik yo omak nengok kan tadi.. coghak cadar ko tu bang kali ni, ala2 stail omputih (yang dimaksudkan adalah english style)
.
anak : omakkkk!!!!!! aiyoyo..!! kojo gilo nie mak... !!! (Masa ni aku gelak dengan emak.. memang tak ingat dunia ) apo la mak buek abang macam nie..??!! hahaha.. !!
.

Bayangkan untuk semester kali ni emak jahitkan aku cadar yang berwarna kuning, bercorak bunga ros dan bertemakan english style.. bley tak korang bayangkan??? terlalu infiniti...

.

apapun inilah adalah cadar kali yang ke enam yang emak jahitkan untuk aku sepanjang aku belajar di maktab.. terima kasih emak.. abang tak pernah beli cadar lain kat kedai, sebab semua cadar yang emak jahitkan sgt selesa bagi abg.. sangat3x selesa, mak...
apapun cadar yang emak jahitkan, semuanya abang pakai...!!

.

p/s - apo2 pun, abang totap sayangkan omak.. minggu dopan abang balik, abangg tgoklah mcm mano ghupo (rupa) cadar abang tu yo !! jgn abang pengsan dah la... hahaha..(aku terus tergelak).

.

24 comments:

Erin Azizan said...

aduh terbelit lidah bace..hehehe..neway best la dengar orang nogori cakap. ikhram leh la buat segmen mari belajr bahasa nogori pasni eh

sarah zulk said...

kuning tu tanda kerabat raja la.. hak3.. beriye infiniti.. balik umah nnt kang berebut dgn adik ko nak cadar kuning tu nanti.. tgok la.. hahahaha....

panadol lagi said...

aku boleh bayangkan rupa cadar ko tu..haha.mnark3.
mulai saat ini,ak ternanti2 rupa cadar baru rumate aku jugak !! haha

ShAwN said...

hahaha...jgn lupe upload yer...aku mau tngok..kehkehkeh

iKhRam said...

erin azizan : terbelit ker? hahha.. nak buat keals tak leh sebab ilmu loghat tak berapa mahir sgt.. sket3 bley la. hehehe

iKhRam said...

sarah zulk: kalau cantik.. mesti lah kene rebut.. mak aku amik berkat kerabat diraja kot... hahaha.. mana la tau leh jadi putera raja..

iKhRam said...

mist panadol : mintak2 la menarik... hahahaha..

iKhRam said...

shawn : kalau cantek leh la nak upload.. kalau tak.. hurm.. meh la datg kat umah sewa secara personal..huhuhuh

Reen Azreen said...

humang ai...cdr english style tuh....xley tahan...kekekeke jeles2

zazaw said...

abang ikhram
boleh tak aku rase nak gelak kuat kuat sekarang
kahkahakaahakahakha
sungguh mak kau lawak
:)
kau borak ngn mak memang bahaso nogori yo

iKhRam said...

reen azreen : tak do apo pun yng nak dijeleskan.. tak den sangko yo cadar corak cam tuh dah jadi trend kan? kalau mcm ni tak jadi la nak tolak.. mak copek siapkan cadar abg tu.. tak sabar nak guno nnt.. hehehe

iKhRam said...

zazaw : oo kau kato mak den lawak,... mak den ni lucu sket oghangnyo.. tp dio gaghang.. tak dapek do ko nak buaek maen2 donagn dio tu do.. nahas ko dikojokan mak den.. maso tu nyosal pun tak ado guno doh.. hehehe

Nulia said...

halew .... adoyai , susah nak baca dialog sayng2 tue ... baguznya dpt mama mcm tue ... huhu ... nak tgk goman cadar ikhram tue ....

padle said...

mak aku lak,jahitkan sarung bantal corak bunge2..smpai skang aku pakai lg...

iKhRam said...

Nulia : susah ker?? takkan sebenarnya.. hehehe
itupun tak braper pekat sgt tu.. hahaha

nnt kalau cantik, saya bg tgok k goman cadar tu

iKhRam said...

padle : ok la tu.. ada geng...!!

Eazy Izzuddin said...

eh kuning!
my kaler...
hehe
xD

nora said...

english style, kalah aku, akunye malaysia style je huhuhuhuu

aku nk gelak leh tak, lawak ooo hahahhaha

Alaa...nak cute ckit pun tak leh

iKhRam said...

eazy izzuddin : oh lupa pulak!! mr kuning kiter kan?? hahaha..

knp la kuning cantik dan menarik yer??

iKhRam said...

noa : malaysia style lg power.. !! gelak la cik noa oii... yg ckp sendiri dgn maknyer ni pun tak larat nak tergelak bila teringat cadat ala2 english style.. huhuhu

Tuan Punya Hati said...

chantek kaler kuning..hehe..dpt byg dah goman cadar tu..hii. i like warna terang2 ni...:)

iKhRam said...

Tuan Punya Hati : ooo.. bguslah kalau dpt bayangkan... ni saya ni masih lagi terpinga2 walhal cadar yang mak jahit dah siap dah pun

ANATI SOKI said...

ahahaha. abg! kim slm mak eh! aahaha.. mak kamu best!! hheheheheh

iKhRam said...

anati soki : mak saya garang tetapi sgt melucukan... beliau sangat membahagiakan saya..