I made this widget at MyFlashFetish.com.

Sunday, December 26, 2010

Science is FUN !!


Secara keseluruhannya..
hari ini aku sangat selekeh bila keluar bersama keluarga tadi..
baju capai mana yang dapat.. dengan keadaan tubuh yang masih lagi tidak bersedia..
cuma yang ada dalam fikiran aku.. hari ini aku nak keluar..!!
dan dari mula kaki melangkah hati terdetik.. aku nak buku..!!
B.U.K.U.
...
Gambar yang paling atas itu.. adalah sebuah logo
logo persatuan sains di institut yang kami reka..
Ikhram, Idwan, Aisyatul Nur dan akak Fariezza.. bersatu merekanya di bulan puasa..
slogan 'SCIENCE IS FUN' adalah kata keramat kehidupan cikgu sains seperti aku..
dan kami; rata2nya adalah kawan2 seperjuangan dalam bidang yang sama..
jgn tnya tentang biologi, kimia dan fizik dgn aku..
kerana yang seronoknya bagi aku adalah mengajar sains kepada kanak2..
.
Hari ni adalah hari bersama keluarga..
jadi awal pagi lagi kami dah keluar bersiar2 di shopping complex..
aku suka.. kerana mak menghadiahkan aku sebuah buku..
sebenarnya lebih kepada permintaan aku sendiri yang memahukannya..
tajuknya "POCKET SCIENTIST"
bukunya kecil.. tp isinya padat..
jadi jgn tanya kepada aku..
kenapa ada murid2 hari ini lagak bagai saintis..
mengejar, mengutip dan mengumpul labah2 di sekolah..
lalu mengkajinya dengan teliti di rumah.. ??
kenapa stetoskop yg sepatutnya ditekap ke dada manusia..
tetapi ditekapkan ke dinding dan lantai oleh mereka.. ??
kenapa ada murid yang begitu obses pada hijaunya daun.. ?
pada warna pelangi di dalam dapur.. ??
serta menganalisis sejauh mana kanta mata boleh menyebabkan kebakaran..??
..
aku adalah bakal guru sains..
apa yang perlu aku buat dari hari ini.. ??
terima kasih emak..
kerana memahami segala kemungkinan yang berlaku kepada abang..
abang mahu jadi cikgu sains yang disukai anak2 bangsa..
abang bukan mahu menjadi cikgu sains yang terlalu fokus pemikirannya..
tetapi abang mahu jadi cikgu sains yang kreatif ideanya..
yang berwarna2 hidupnya..
yang ingin dikongsi hilai tawanya..
dan sains membenarkan semua itu berlaku
dan..
SCIENCE is FUN !!
terima kasih puan hariton..
idea pensyarah pembimbing saya ini saya fahami hari ini..
.
aku harap
aku mampu menghabiskan di setiap helaian yang berjumlah 290 m/s
dengan pemahaman yang santai tetapi bermakna..

25 comments:

aie said...

aku cikgu pjk, cikgu aie!

zazaw said...

aku tak berapa sukaa dgn science

nulhazwany abdul malik said...

science is fun . lagi2 bila dpt buat experiment.
time exam yang tak best. hee

suka tengok rancangan cleaver.. ^^

iKhRam said...

mr aie.. cikgu aie..
lepas ni bolehlah tnya pengalaman cikgu aie..
sebab saya minor pj.. huhuhu..

iKhRam said...

zazaw : bukan semua orang sukakan science..
tp untuk anak2 itu.. science itu perlu diterapkan dengan keseronokan.. baru lah science is Fun..

iKhRam said...

wany : yup.. saya suka experiment.. best!!
biasalah benda byk fakta dan formula yang scientific memang tak best unutk exam..

syrupmasin said...

ohh science mengantuk lah :P

maCy said...

all d best cikgu~

iKhRam said...

syrupmasin : science mengantuk.. kadang2 yer jugak.. tp semuanya akan berubah kalau kita mahu kan?? hehehe

iKhRam said...

maCy : terima kasih.. selamat berjaya untuk anda jugak ?

sarah zulk said...

saye suke cikgu sains.. hahaha... sebab tu saye blaja sains sampai besar.. huahaha...

epaa chenta said...

selamat pagi cikgu :)
saya nak belaja reproduction boleh hari ni? keh3
*student demand !! HAHAHA

iKhRam said...

sarah zulk : suka cikgu sains yang mana tue?? hahaha

patutla awak tu dah jadi orang sains bila dah besar.. hahaha!

iKhRam said...

epaa chenta : selamat pagi..
reproduction..?? bley.. no probelm.. cikgu dah ready dgn segala kemungkinan itu..

ahahahaha..
awak tu dah ready ker?

epaa chenta said...

hahaha. saya pun dah readyyyy !!
terujaa suda :P


kah3

IMANSHAH said...

selekeh itu indah

iKhRam said...

epaa chenta : kok iye pun ready.. tunggulah bukak sek k?
sebab saya masih bercuti lagi.. mood holiday lagi nie.. hahaha

iKhRam said...

Imanshah : serius
suka dengan nama tu..
selekeh itu indah tp saya kurang perkenan
tp itulah yang selalu terselit dlm diri
malangnya.. hahaha

apapun kehidupan yg hepi tu baek kan??

Munirah Bm said...

kisah benar ni..saya sokong!!2x

iKhRam said...

munirah bm : tiada yg benar melainkan melaluinya..

terimakasih kerana menyokong dan selamat menjalani fasa baru di dalam mktb

Reen Azreen said...

slamat masok sem baru...hehehhehe

iKhRam said...

reen azreen : ok selamat jugak.. sem baru yang semakin mencabar dan menyeronokkan.. percayalah

Eazy Izzuddin said...

science memang sangat fun
seriously ;)

iKhRam said...

eazy izuddin : no pain no gain.. itulah adatnya belajar science.. tp pendekatan science ari ni lebih menarik.. byk sumber kat luar sana yang lebih mudah utk kita memahami konsep science..

ANATI SOKI said...

alahai sains..sy lemah.. T___T patot la sy jd cikgu bm je nnti. teheee