I made this widget at MyFlashFetish.com.

Sunday, May 22, 2011

Macaron






Macaron.. ??

Apa kebendanya tu?? Aku pun tak pernah dengar sebelum nie.. tp apabila terlalu banyak terbaca blog-blog blogger perempuan yang acapkali sebut pasal macaron nie.. baru aku tau, yang macaron ni macam biskut-biskut atau kuih-kuih yang manis la.. macam pencuci mulut lepas makan ker??.. kuih nak minum petang ker..?? lebih kurang mcm tu la..!! Tp yang penting macaron ni rasanya manis !!

Jadi petang tadi.. classmate merangkap akak aku kat maktab tercinta ni, cik cha zainol.. pass kan sekotak macaron untuk aku.. Special untuk aku tue !! Mula-mula ingat dia cam empuk2.. tp tak..!! macaron ni rangup diluar tp lembap di dalam.. !! Tadi ada tiga warna.. kuning, coklat terang dan merah (sepatutnya 4 warna.. tp telah dicuri sebiji).. dan ketiga-tiga warna ini mempunya rasa yang berlainan.. aku terkam yang merah dulu.. sebab warna merah tu memang menarik perhatian aku.. tp bila aku dah makan ketiga-tiganya.. warna kuning tu yang best..!! ada isi coklat di tengahnya.. wow!! sedap..!!

Jadi, aku dah rasa pun macaron nie.. jadi apa yang diperkatakan tentang macaron ni di dalam blog-blog diluar sana.. memang jelas kebenarannya..!!

Sedap & Manis



ucapan untuk cik cha zainol.. :


"..terima kasih untuk pemberian kali ni.. hang ni memang selalu menjadi pemula utk aku.. dulu aku tak reti pakai jam.. hang yang tolong belikan untuk aku.. siap tolong pakaikan lagi.. dulu tak reti main bowling.. hang jugaklah yang dok tolong ajaq.. tolong bg semangat.. tak reti main dram.. hang jugak yang dok paksa aku.. la ni aku dah ketagih main dram.. dan macam-macam !!

aku hargai apa-apa yang hang buat kat aku no..!! terima kasih..!! "



Sapa-sapa yang nak ajar aku cara-cara nak buat macaron ni, bolehlah anta resepi macaron ni yer !! berbaloi kot..?? lebih-lebih lagi si adik Fatin Liyana ker? adik bna tu ker?? sebab diorang kan memang expert bab-bab masak memasak menu cam nie.. hahaha !!

Jadi petang ni sangat hepi dan lepas ni kene study lebih kuat sket..!!

.

p/s - buat baik berpada-pada.. buat jahat kene makan macaron halia... hahaha!! balasan tuhan kepada orang-orang yg telah mencuri macaron yang sepatutnya menjadi milik aku.. !! pengajarannya, jangan makan macaron berwarna ungu !!

.

12 comments:

cha zainol said...

==' pandai hang cakap kedah no!

nur dhiya' aida said...

waaa . hohoho . waaaaaa . (:

Khuzrin Kamarudin said...

Hahahaaa....

MAiCHER said...

ouh..
saya pon tak penah denga pasal macaron.
er, lagutu ka?

ps:nak kena pi cari aih pasni^^

::FAIZ FARISH:: said...

haha bg patung makan plak... lol

petisuara said...

macarons ni kalau nak yg plg terbaik dkt subang empire..try warna biru dia, mmg sedap rasa peanut butter..n agak murah la dkt situ..plus halal org melayu yg buat..hee

iKhRam said...

cha zainol: mestilah.. tgok la sapa akak dia kat maktb nie?? hahhaa

iKhRam said...

Nur dhiya' aida : hahahaha... nak jugak ek?

iKhRam said...

Khuzrin Kamarudin : ni pun nak jugak ?? hahaha..

iKhRam said...

Maicer : tak pernah dengar?? mai sini cek nak khabaq mai.. memang sedap !

iKhRam said...

Faiz farish : ye la.. patung tu nak jugak.. bear ni nama 'HAKIM' k?

iKhRam said...

petisuara : terima kasih dengan info.. insyaallah ada rezeki.. pasti saya akan cuba rasa macaron kat sana..

macaron warna biru memang cantik.. selalu jer tgok kat blog2 di luar sana

p/s - petisuara ni blogger blog hentakbelipat ker? kalau salah sori... !! tp kalau betul.. tq! terharu.. huhuhu!!